Lys skaber stemninger og lys skaber rum

Det er 17. december, og julen med al dens hygge og lys haler ind på os!

I begyndelsen af december tænkte vi, at der var laaaang tid til jul, vi når det hele … ingen hastværk. Vi haster stadig ikke med julehyggen og lys og dejligheder, men i Vasanthi haster vi – på den gode måde forstås! Der er (heldigvis) mange mange kunder, der skal have sendt julepakker … og hvor er det bare FEDT!

Vi jubler over, at så mange nyder at pynte op med lys, lyskæder og lamper … det glæder os i vores lille butik!

Du kan stadig nå at bygge din egen lyskæde – med lige de farver, du drømmer om skal være under juletræet til dine kære.

Post Danmark har lovet, at pakker sendt den 22. december kommer frem … men vær hellere i god tid og byg din kæde i dag :-).

Husk, at der er fragt fri i 2013. Og husk, at vi sender pakker helt frem til den 22. december.

Dagens interview handler om lys og om stemninger og rum …

… Og vi har glædet os til at udgive netop dette interview med Tine Mouritsen. Tine er nemlig designeren bag Vasanthis YarnBomb by Tine Mouritsen og Twirl by Tine Mouritsen. Og vi kan roligt sige, at vi glæder os til, at vi snart er i mål med lamperne, så de kan komme ud i handlen. Nogle gange så byder livet på tilfældige møder, hvor der opstår en masse spændende energi og ideer og kreativitet. Sådan var det i et svedigt omklædningsrum, efter en Bootcamp, at snakken gik om Vasanthi og lys. Og Tines interesse for iværksættere og ideen om at skabe noget med lys mundede ud i, at vi blev inviteret en tur til tegnestuen for at vende vores ideer! Og det blev første møde af en lang række møder, der skulle vise sig at danne grobund for en ny designlampe! Og et dejligt arbejds-fællesskab, hvor seriøs produktudvikling og design bliver blandet godt sammen med humor og grin og indblik i hinandens liv!

Tine Mouritsen

Tine Mouritsen

Tine, du står bag virksomheden Tine Mouritsen. Beskriv dig selv og dit arbejde som møbelarkitekt/designer: Mit hjerte banker for kreative løsninger omhyggeligt forberedt, innovative produkt ideer med udgangspunkt i og kærlighed til detaljen. Min personlige holdning til at arbejde med design er at skitsere et koncept eller et produkt, hvor det er helheden, der antyder historien og detaljen der specificerer nuancerne.

Der er mange dygtige designere i dag … hvordan har du fundet din hylde i designlandskabet? Jeg er uddannet fra Møbel- og Rum på Kunstakademiets Arkitektskole, så mange af mine opgaver udspringer i spændingsfeltet mellem møblet og rummet, og jeg holder af både at designe møbler til rummet og indrette rummet med møbler. De erfaringer jeg gør mig i for eksempel indretningsopgaverne, hvor andres produkter og møbler er i spil, giver mig et unikt indblik i mangler og nye produktmuligheder – det bruger jeg i egne design og produktion. Omvendt får jeg også lov til at eksperimentere med unika møbler, lys og inventarløsninger til indretninger, som ikke nødvendigvis skal have klassikerpotentiale, (indretninger i fx butiksverdenen holder max 5 år) men de kan være mere legende og modeprægede. Begge ben af mit designer liv er utroligt givende og spændende, synes jeg.

Det har dog taget mig nogle år at acceptere at jeg ikke skulle vælge mellem møbel eller rum – at jeg godt kunne gøre begge dele og det er en del af én og samme sag.

 

 

 

Foto: Martin Sølyst: Design: Tine Mouritsen

Foto: Martin Sølyst: Design: Tine Mouritsen

Hvordan vil du beskrive dine designs? Enkle med en antydning af humor, finurlige, fine detaljer og en glæde ved farver. Det er svært at beskrive mig selv og mine designs – det er andre jo nok bedre til – altså at se en sammenhæng eller en stilart, den røde tråd …

Hvad er den vigtigste læring, du har gjort dig som designer? Bliv ved med at lege, bevare nysgerrigheden og tegn, tegn, tegn selv når frygten for det hvide papir får overtaget.

Hvad er den sjoveste oplevelse, du har haft med dit firma? Det sjoveste … hmm den er svær at svare på – vi har mange grin i løbet af en design proces – både hysteriske grin og de gode grin … Men når jeg præsenterer et ’færdig’ produkt, så får jeg en speciel ro og glæde. Færdig er i citationstegn fordi jeg tror faktisk aldrig, man som designer er HELT færdig.

Hvilke tre steder på nettet finder du inspiration til dit arbejde? PinterestTrendletter: Trends curated by Trendtablet.

 

 

 

Pleated Stars by Tine Mouritsen #livingly

Pleated Stars by Tine Mouritsen #livingly

Du har selv åbnet virksomhed og haft iværksætterlivet helt tæt inden på livet. Hvordan kom du selv på ideen?Jeg er startet op sådan lidt tilfældigt … jeg ønskede at være mere medbestemmende i forhold til selv at kunne definere mit liv og mit arbejdsliv. Ønsket om at kunne gå glad i seng, hente min datter tidligt, friheden – der er mange grunde og efterfølgende også en del bekymringer som jeg heldigvis har arbejdet og arbejder med at blive langt mere afslappet omkring 🙂 Kimen til egen tegnestue blev lagt i 2003, hvor jeg vandt en designkonkurrence, fik et par kunder og samtidig var på en tegnestue, men jeg sagde op og gik all in i 2006. Det har klart både været en kæmpe fordel og en ulempe … altså tilfældighederne og anbefalingerne, da de har styret min opstart. Efterfølgende har udfordringen, for mig, været at finde tid/tage mig tid til at lave min egen handlingsplan og skabe mit eget drømmejob/kunder/scenarie …

Og hvad tænker du om livet som iværksætter i Danmark? Vi lægger tilsyneladende i toppen når det drejer sig om nem adgang til at starte egen virksomhed, hvis man skal tro på Verdensbanken. Så den store udfordring er ikke at starte op, men at overleve på sigt dels begrundet i det høje omkostningsniveau og skattetryk. Derfor er det fedt at være kommet ud over den første kamp for ren overlevelse og opstarts kaos. Jeg er stolt af at være selvstændig og kunne leve af det. Designbranchen rummer rigtig mange enkeltmandsvirksomheder, der ikke tjener mange penge.

Jeg synes, at vi som iværksættere bliver mistænkelig gjort både af diverse offentlige instanser og egentlig også af mine kollegaer – det der med at ville tjene penge i min branche er faktisk lidt af et fy ord. Vi er jo ’kunstnere’! Vi skal leve på en sten og helst bløde. Det at have den frækhed at mene, at det jeg laver rent faktisk har en værdi er en kæmpe stor udfordring.

Du har tegnet tre lamper til Vasanthi. Hvad gav dig lyst og inspiration til at indgå et samarbejde med Vasanthi? Helt klart jeres energi, jeres behagelige personligheder og enorme gå på mod. Jeres professionelle tilgang og store investering i jeres drøm. Jeg kunne genkende meget af den der begejstring og tilgang som jeg selv har – og så troen på at selvfølgelig kan vi det her!

Hearts by Vasanthi

Hearts by Vasanthi

Nu nærmer julen sig 🙂 Hvilken rolle spiller lys for dig? (Jul eller ej) Lys er for mig et af de vigtigste elementer til at skabe rum og skabe rum i rummet det både være sig i indretning, udstillingsdesign og til at skabe en stemning uanset opgavens størrelse, stilart eller personlighed. Og i julen er det bare så skønt med ’levende’ lys – her tænker jeg både på stearin lys men specielt også på de mere impulsive lyskilder jeg bruger i den mørke tid – jeg har flere kæder og små lamper som kommer frem i oktober november måned når mørket for alvor kommer ind i vores hjem.

Hvad er dit yndlingsjulepynt? Jamen det er faktisk lige pt. mit eget. Pleated Stars #livingly … det er fantastisk at se det i butikkerne og at se det rundt omkring i folks hjem. Hvilket lys fra Vasanthi drømmer du om at pynte op med til jul? Det er jo oplagt at sige mine egne lamper her 🙂 og så har jeg forelsket mig i hjerterne … i rød eller helt hvidt i hvidt. 

Tre hurtige til Tine:
Hvor og med hvem har du sidst haft en stjernestund?
Det var helt klart her i oktober med min mor, 10 dage inden hun sov ind. Det var den skønneste, grimmeste, mest, smertefulde, sjoveste dag som jeg bærer inden i og udenpå mit hjerte lige nu. Til dagligt har jeg mange små stjernestunder specielt med min datter, min mand og i mit arbejde.

Hvad byder december på? Uhh jeg elsker julemåneden, byen er pyntet og klædt på til fest, mørket, hyggen, maden, så der bliver masser af hyggestunder med familie, venner, en julereportage, et par interviews, opgaver der skal afsluttes, nogen der skal påbegyndes, en tur i tivoli og se på julelysene i byen, refleksion over året der er gået og det der kommer.

Hvad gør dig glad? Samvær med min datter, mand, familie, venner, livet … en gåtur langs havet, en gåtur i en by en meget tidlig morgen – se byen vågne, et solstrejf, træne igennem så sveden drypper og kvalmen er ved at få overtaget, rejse, tænke tilbage på min bryllupsdag, se på min datter, når jeg ser mine designs og rum i brug – den liste er lang, meget lang.

Det, der adskiller lampedesign fra alt andet design, er, at designet påvirker rummet og det øvrige interiør.
Du kan i den grad skabe stemninger og liv lige fra det teatralske til det helt lyse,
fordi du kan skabe skygger og farvespil.
Tine Mouritsen

Du kan læse meget mere om Tine her:

Facebook: www.facebook.com/TineMouritsen
Hjemmeside:
www.tinemouritsen.dk/
Pinterest: www.pinterest.com/tinemouritsendk/
Instagram:
 www.instragram.com/tinemouritsen

TOP